недеља, 29. јул 2018.

Kako do porodiljskog po novom zakonu?



Od 1. jula naknada za porodiljsko odsustvo isplaćuje se direktno porodiljama, a ne njihovim poslodavcima. Iako je ta odredba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom doneta kako bi se izbegle zloupotrebe poslodavaca sa porodiljskim naknadama, trudnice je naterala da čekaju na šalterima.
Jovana Ružičić iz Centra za mame rekla je u Novom danu TV N1 da je i sama iznenađena, jer preporuka Radne grupe za izradu novog zakona nije bila da trucnice i porodilje čekaju na šalterima, već da se izradi sveobuhvatni elektronski sistem gde će se sve obaviti u nekoliko “klikova”, zbog čega se i sa primenom zakona čekalo šest meseci.
Elektronski sistem, međutim, dosad nije izrađen, i trudnice i porodilje su, kako kaže, zbunjene, jer niko ne zna šta se dešava. Dodaje i da Centar za mame dvevno prima veliki broj poziva, a da njihove pravnice ne znaju šta da odgovore mamama, jer država još nije izradila pravilnike i radi se po privremenim pravilnicima koje još niko nije video.
“Dolazimo do tog nivoa da se čujemo i dogovaramo ko koga zna u Ministarstvu, da nam objasni”, istakla je Ružičić.
Naime, porodilja je sada u obavezi da sama pribavi dokumente i da ih najkasnije 28 dana pre termina za porođaj ili najranije 45 dana pre termina preda na pisarnicu socijalnih službi. Ružičić kaže da je, koliko joj je poznato, to potrebno učiniti samo jednom, i da umesto trudnice ili porodilje, dokumenta mogu da predaju i partneri, odnosno članovi porodice.
Ističe i da je izmena zakona, po kojoj se naknade za porodiljsko odsustvo isplaćuju direktno, a ne preko poslodavca, dobra, jer je bilo brojnih zloupotreba gde su mamama zarade kasnile od pet, šest, pa i do 18 meseci, a bilo je i slučajeva da su pojedine žene ostajale bez nekoliko svojih mesečnih zarada.
Izmene, objašnjava Ružičić, predstavljaju i rasterećenje za poslodavce, jer više neće morati jednom mesečno da dostavljaju dokumentaciju za zaposlene porodilje, a uverena je da će vremenom i državi biti lakše.
“Ali neverovatno je da imamo zakon koji se primenjuje, ali ne znamo kako”, ponovila je gošća Novog dana.
Ružičić kaže i da je, kako se sve više upoznaje sa državnim aparatom, začuđena kako stvari u zemlji uopšte funkcionišu. Čini joj se da svako ministarstvo gura svoje odluke, a da niko ne razmišlja o njihovim posledicama.
Kao primer navodi to što su u vreme solidarnog poreza, porodilje kojima su kasnile zarade, pa su dobijale veću sumu novca odjednom, na taj iznos morale da plaćaju solidarni porez. Pa su tako žene koje su odjednom dobijale pet plata od po 40.000 dinara, morale da plate porez kao da zarađuju 200.000 dinara mesečno.
Navodi i skoriji primer, iz novog zakona, gde se porodiljama može isplaćivati mesečna naknada za odsustvo u iznosu od najviše tri prosečne plate, pa su tako sve mame koje primaju više od 146.000 dinara mesečno ostale uskraćene za taj deo svoje legalne zarade. Država nema mehanizme da se izbori sa zloupotrebama, pa “kažnjava” i one koji sve rade po zakonu, upozorava gošća Novog dana.
Ljudima je finansijska pomoć značajna, ali im je od toga važnije da država funkcioniše, poručuje Jovana Ružičić. Stoga je uverena da nove mere neće dodatno podstaći rađanje, već će samo ohrabriti one građane koji već žele da imaju decu. Problem nataliteta rešiće se tek kad država počne da funkcioniše, očekuje ona.
Ružičić ukazuje i da novi zakon donosi dosta dobrih rešenja, ali da je i kritika najviša forma patriotizma, jer ne želi da se zadovolji time što su neke stvari dobro rešene, već želi da se izbori za to da sve dobro funkcioniše.
Zato će, kako kaže, Centar za mame učiniti sve da država donese pravilnike o primeni novog zakona mnogo pre kraja kraja godine, odnosno isteka zakonskog roka od šest meseci.

Нема коментара:

Постави коментар