понедељак, 9. јул 2018.

POMOZIMO FILIPU RIKIĆU

POMOZIMO FILIPU RIKIĆU      Filip Rikić rođen je 27.01.2013. godine, u Beogradu.

Filipu je dijagnostikovan Meduloblasom gradus IV who, zloćudni tumor na mozgu, sa velikim brojem metastaza na glavi i kičmi.

Filip se prvi put požalio na bol u glavi 4. aprila 2018. godine. Do tada je bio potpuno zdrav bez ikakvih tegoba. Nakon pregleda kod pedijatra, nalazi su bili dobri, a lekari su smatrali da je bol posledica virusne infekcije. Savetovali su da se sačeka nekoliko nedelja, pa ako se nastavi glavobolja, obavi pregled ko ORL-a, oftamologa i neurologa.

Glavobolje su u početku bile kratkotrajne i javljale se jednom dnevno, a kada prođu on je najnormalnije nastavljao sa svim aktivnostma. Međutim, iz dana u dan su se pojačavale.

Roditelji odlučuju da urade privatno sve preglede koje su im lekari preporučili i svi rezultati su bili dobri. Kada je rađen EEG glave, uočena su blaga usporenja, ali s obzirom na to da nije bio potpuno miran tokom pregleda, a da mu je motorika bila dobra, savetovano je da magnetna rezonanca bude urađena kasnije. Na molbu roditelja, ipak je ista zakazana za naredni dan.

Rezultat magnetne resonance je bio jako loš i odmah su ih uputili na Neurohirušku kliniku. Tu su stigli 13. aprila, a već dan kasnije Filip je imao prvu intervenciju-ugradnju šanta zbog visokog pritiska u glavi. Ta intervencija je prošla dobro, pa je 23. aprila urađena i glavna operacija gde je otklonjen veliki (primarni) tumor.

Samo dva dana nakon toga, sistem je prestao da radi, šant se zapušio i podvrgnut je reviziji.

Nakon toga Filip je prestao da govori, da sedi, da hoda, ukočila mu se jedna strana lica, prestao je da guta i da potpuno pomera levu ruku (desnu pomera pomalo). Stanje se dosta pogoršalo, od tada jede na sondu i nikakvih poboljšanja do sada nije bilo. Ima jake bolove, trzaje i jako je uznemiren. Razume sve i reaguje na priču i glasove.

Do sada je primio dve doze hemioterapije, bez vidnih poboljšanja. Dok drugi pacijenti pauze između terapija provode u svojim domovima, Filip se vraća na neurohirurgiju, gde praktično i živi puna dva meseca.

Prognoze nasih lekara su jako loše, nisu utešne niti prihvatljive njegovim roditeljima. Iz tog razloga su se obratili klinici “Gustave Roussy” u Parizu, koja ima izuzetne rezultate u izlečenju tumora, a posebno ovog tipa.

Nakn analize kompletne medicinske dokumentacije, navedena klinika je prihvtila Filipovo lečenje, koje bi otpočelo nakon uplate dostavljene fakture, koja glasi na 210.000,00 EUR.

Uz veliko angažovanje familije, prijatelja, kolega porodice, Filipovih drugara i humanih njima nepoznatih ljudi, uspeli su da sakupe 150.000,00 EUR.

Svaki dan ovom petogodišnjaku je dragocen. Iz tog razloga roditeljima jedino ostaje da se oslone na dobru volju i humanost ljudi koji bi pomogli da se što pre izvrši uplata sredstava koja nedostaju i da ova strašna dijagnoza postane prošlost za ovog malog dečaka.



Pomozimo Filipu Rikiću slanjem SMS poruke (potrebno je uneti proizvoljni karakter) na 5757 (100 dinara) i uplatama na dinarski račun: 205-999-98 i devizni račun 0070800039876 otvoren kod Komercijalne banke.

Нема коментара:

Постави коментар