четвртак, 13. фебруар 2020.

Šestoro dece živi bez roditelja – brinu jedni o drugima i nedostaju im o...



Nismo mogli da verujemo da je ova priča istinita i ne možemo početi da shvatamo kako se to može dogoditi u civilizovanoj zemlji, ali kako potvrđuje RTS, u Novom Kozjaku kod Alibunara šestoro dece živi bez roditelja. Majka ih je napustila, otac je u zatvoru. Imaju od tri do 16 godina i sami se u trošnoj kući brinu jedni o drugima. 

Najtuznija prica godine

Stevan ima 15 godina i radi fizičke poslove da bi prehranio pet sestara koje žive sa njim. Sanja ima 11 godina i kuva, pere veš, čisti kuću, presvlači najmlađu decu, uspavljuje ih. Seče i drva da nešto zaradi. Da bi preživela, starija deca rade za dnevnicu. Stevan zato ne ide redovno u školu. Iako mala, deca su svesna da su napuštena. I da su sama.

"Ako možeš kupi nam hleb"

Kažu da im često nedostaje hrana, pelene za bebe, patike...Žive u lošim uslovima. Kuća zapuštena, deca često prehlađena. Imaju još jednu sestru, koja je bolesna i zato je u hraniteljskoj porodici. Kada se već roditelji ne bave onim što im je dužnost, kako je moguće da nadležne ustanove dozvoljavaju da ova deca sama preživljavaju već osam meseci?

Idemo odma da pomognemo

Majka se ponovo udala i preselila u drugi grad. Sud već godinu dana pokušava da je natera da se vrati, bez uspeha. Planiramo da se suočimo sa sistemom koji je razočarao ovu decu, ali za sada želimo da osiguramo da oni budu bezbedni i imaju šta da jedu. Naši volonteri će ih posetiti u narednih nekoliko dana i odneti im hranu, toplu odeću, lekove i sve ostalo što im je potrebno dok se ne nađe rešenje.

Нема коментара:

Постави коментар