среда, 7. новембар 2018.

Na delu je egzodus medicinara iz Srbije: Više neće imati ko da nas leči!



U sklopu kampanje posvećene mesecu borbe protiv karcinoma, 28. oktobra u opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ održani su besplatni preventivni pregledi.

Ukupno je pregledano 296 pacijenata, izvršeno je 324 pregleda, a još 15 pregleda je zakazano za sledeću nedelju.

S obzirom da je veoma veliki broj Zrenjaninaca odlučilo da nedelju, koja je inače dan za odmor provede u čekaonici gradske bolnice, istraživali smo da li su akcije kada se organizuju besplatni preventivni pregledi jedini način da građani provere svoje zdravstveno stanje.

Opštu bolnicu „Đorđe Joanović“ ponovo smo posetili u toku radne nedelje i na licu mesta se uverili u velike gužve i redove koji se stvaraju ispred prijavnih šaltera.

Da situacija sa manjkom medicinskog osoblja nije vezana samo za zrenjaninsku bolnicu, govori i podatak da Kliničkom centru Vojvodine već godinama nedostaje oko 300 medicinskih sestara i tehničara, dok je u domovima zdravlja situacija još alarmantnija jer nedostatak osoblja dovodi do zatvaranja ambulanti i zdravstvenih stanica.

Posebno je poražavajuća činjenica da u urušavanju zdravstvenog sistema u Srbiji učestvuje i sama država. Naime, od 2013. godine na snazi je sporazum o posredovanju i privremenom zapošljavanju u Saveznoj republici Nemačkoj koji je potpisala nacionalna služba za zapošljavanje. Sa spske strane sporazum je potpisao tadašnji direktor nacionalne službe za zapošljavanje,  dok je potpisnik sa nemačke strane bila Monika Varnhagen direktorka nemačke Centrale za rad sa strancima.

Rezultat ovog sporazuma je odlazak više od 10 000 lekara u jednu od zemalja Evropske unije. U proteklih godinu dana Srbiju je napustilo preko 1 000 lekara, uglavnom sa specijalizacijom. Lekari koji napuštaju Srbiju sa sobom odnose dragoceno iskustvo koje su sticali po srpskim bolnicama, ostavljajući svoje mlađe kolege bez mentora.

Srpske bolnice su postale pravi regrutacioni centri za tržište Evropske unije.  Uzimajući u obzir pravi egzodus zdravstvenog osoblja koji je zadesio Srbiju u poslednjoj deceniji, jasno je da naša država u narednih par godina sasvim izvesno ostaje bez medicinskog kadra.

kTV televizija će se svakako baviti ovom temom u narednom periodu i pokušati da sazna ko je stvorio uslove da medicinsko osoblje postane nabolji srpski izvozni proizvod

Нема коментара:

Постави коментар